![MyCollages](https://newtv.md/storage/media/eb93b8c8-c03a-4756-a8e5-c2f5db5f7f9c.jpg)
Astăzi este ultima zi când, conform planului anunțat de Chișinău, mai sunt livrate gaze naturale regiunii transnistrene achiziționate din grantul UE de 20 de milioane de euro, oferit la sfârșitul lunii ianuarie. Scenariul pentru următoarea perioadă încă nu este cunoscut. Acum o săptămână, UE a anunțat că ar fi gata să continue sprijinul până în aprilie, însă în schimbul unor condiții, transmite ZIUA.MD.
Amintim, la sfârșitul lunii ianuarie, Comisia Națională pentru Situații Excepționale a autorizat achizițiile de gaze și energie electrică din grantul de 30 milioane de euro, acordat de Uniunea Europeană, pentru „sprijinirea ambelor maluri ale Nistrului în fața șantajului energetic rusesc”.
Astfel, 20 milioane de euro au fost destinate achiziției de gaze pentru consumatorii de pe malul stâng al Nistrului, livrări preconizate până în 10 februarie, iar 10 milioane de euro – pentru achiziția de energie electrică pentru malul drept al Nistrului.
În baza dispozițiilor Chișinăului, gazul pentru raioanele de est ale R. Moldova sunt livrate exclusiv către categoriile de consumatori protejați, printre care consumatorii casnici, instituțiile medicale și cele de învățământ și centralele electrice.
Amintim, înainte de aceste livrări, Moldovagaz și Tiraspoltransgaz au semnat un contract pentru împrumutul a 3 milioane de metri cubi de gaz natural, destinat susținerii funcționalității sistemului de gaz al malului stâng al Nistrului. Volumul va trebui returnat până în 1 martie.
Tiraspolul ar putea beneficia în continuare de ajutorul de urgență oferit de europeni. Acum o lună, UE a venit cu o ofertă suplimentară de a aloca 60 milioane de euro pentru a acoperi necesitățile energetice ale regiunii până în aprilie, adică urmează să asigure 70 la sută din consumul social pe care l-au avut până la criză.
Asistența însă va fi condiționată de câteva lucruri pe care trebuie să și le asume administrația regiunea separatistă transnistreană. Este vorba despre acțiuni concrete prin care se respectă drepturile omului și libertățile fundamentale în regiune, și care trebuie convenit cu Guvernul Republicii Moldova până a fi valorificat ajutorul, un plan asumat prin care se actualizează treptat tarifele la energie la prețurile de piață pentru consumatorii din regiune.
De asemena, companiile mari care exportă produse vor trebui să achite prețurile de piață pentru energie și să fie excluși consumatorii industriali cu consum mare de energie din pachetul de sprijin.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ