Luni, în data de 4 noiembrie, autoritățile au lansat procedura de înregistrare pe site-ul compensații.gov.md pentru cetățenii Republicii Moldova, care vor să beneficieze de compensații la resursele energetice în perioada rece a anului. În prima zi de înregistrare peste 50 de mii de cereri au fost depuse de către cetățeni, totodată, peste 4 mii de apeluri telefonice s-au înregistrat la linia verde, unde au fost adresate întrebări despre procedura de înregistrare. Informațiile au fost prezentate de ministrul Muncii, Alexei Buzu, în cadrul unei conferinței de presă.
Întrebat dacă deja au fost stabilite categoriile de persoane care vor beneficia de compensații și care este valoarea acestora, ministrul a precizat că ”în timpul apropit vom aproba hotărârea de guvern în ceea ce ține de acordarea compensațiilor”, totodată, Buzu a precizat că nu vor fi categorii, dar ”se va examina fiecare situație în parte”.
Datele depuse de cetățeni pe site-ul compensatii.gov.md vor fi verificate prin 11 filtre, care sunt instituții de stat și private, precum fisc, CNAS sau instituțiile de creditare. Astfel, vor fi analizate veniturile indicate în cerere și ce informații deține fiscul despre beneficiar, se vor verifica ”venituri salariale, anuale, venituri din dividende, din darea în locațiune a apartamentelor, veniturile realizate de persoane fizice, pensia...”
La oferirea compensațiilor se va verifica câte proprietăți deține fiecare membru al familiei și care este valoarea acestora.
Totodată, un criteriu obligatoriu pentru acordarea compensațiilor este ca persoana să se afle pe teritoriul Republicii Moldova, iar acest lucru se va verifica prin intermediul poliției de frontieră.
Compensațiile nu se vor oferi direct la factură, cum a fost anterior. Banii vor fi transferați beneficiarului prin trei metode:
1. card social
2. Prin poștă
3. cont personal pe care îl are beneficiarul, care este înregistrat într-o instituție bancară din Republic Moldova.
”Experiența arată că este cea mai eficientă metodă, anul trecut 40% din compensații l-am dat direct monetar. Când ai peste 12 furnizori de resurse energetice, este destul de complicat”, a precizat Alexei.
Deocamdată nu a fost făcut public bugetul stabilit pentru compensații, nici o cifră estimativă a numărului de cetățeni, care vor primi suport din partea statului.
Anul trecut, bugetul pentru acordarea compensațiilor a fost de 2,6 milairde de lei.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ