Municipalitatea elaborează un Regulament cu privire la inițierea procesului de amenajare a parcărilor cu plată pe teritoriul orașului Chișinău. Dezvăluirile au fost făcute de Vitalie Mihalache, șeful Direcției generale mobilitate urbană, în cadrul unui reportaj marca "Moldova, Țară de Minune". Mihalache a declarat că, preponderent, va fi examinată posibilitatea amenajării parcărilor cu plată pe zona centrului istoric al Capitalei.
"Dacă vorbim despre locuri de parcare amenjate, atunci încă suntem încă criză. Dacă vorbim de legislația Republicii Moldova și modul de organizare a circulației rutiere, inclusiv utilzarea terenurilor atât de pe drumurile publice, cât și din zona curților și adiacentul acestora, pot spune că toate acest zone, astăzi, sunt pasibele de a permite parcarea autoturismului. În conformitate cu Regulamentul Circulației Rutiere, noi venim acum cu o viziune, urmează să venim în fața consilierilor, dar înainte de asta vom veni și în fața publicului larg și vom examina și dezbate un proiect de Regulament cu privire la inițierea procesului de amenajare a parcărilor cu plată pe teritoriul orașului Chișinău. Preponderent, va fi examinată posibilitatea amenajării parcărilor cu plată pe zona centrului istoric al Capitalei și nu în ultimul rând parcările amenajate. Pe centrul istoric ne vom strădui să dezvoltăm noțiunea de parcaje", a menționat Vitalie Mihalache, șeful Direcției generale mobilitate urbană.
Ion Ștefăniță, fost șef al Agenției de Inspectare și Restaurarea a Monumentelor consideră că deficitul locurilor de parcare poate fi soluționat destul de ușor. Acesta spune că este spațiu suficient atât în nucleul istoric al orașului, cât și în sectoarele urbei.
"Potențial este, avem un cadastru suficient de a dezvolta parcări subterane și supraterane. Întrebarea este cu ce mijloace vom dezvolta aceste proiecte. Aici eu văd pe etape: crearea întreprinderii municipale Parcare Chișinău. La această primă etapă va fi parcare supraterană, punem marcarea pentru următoarele 30.000 de locuri de parcare, în care se vor încasa un X buget pentru serviciile de parcare. Bugetul acumulat va fi necesar pentru dezvoltarea următoarei etape: tot ce înseamnă parcări supraterane, multietajate și subterane, la fel multietajate, a explicat fostul șef al Agenției de Inspectare și Restaurarea a Monumentelor.
Ion Ștefăniță mai spune că, în cazul în care municipalitatea nu dispune de bani, există posibilitatea atragerii fondurilorde la genți economici:
"Dacă municipalitatea nu este capabilă cu forțele proprii să dezvolte acest proiect pentru amenajarea parcării Chișinău, atunci este parteneraitul public privat".
Potrivit Agenției Servicii Publice, în luna martie 2024, în Chișinău erau înmatriculate 358.000 de mașini, o creștere de aproapere 30.000 de vehicule față de acum 2 ani, un salt accelerat în raport cu cel al numărului locurilor de parcare.