VIDEO Parlamentul a votat lista bunurilor care nu pot fi privatizate: Moldtelecom, Gările auto și RED Nord nu se regăsesc în listă

26 iulie 2024, 07:40

Parlamentul a votat în cadrul ședinței de joi, în lectura a doua, un proiect de modificare a Anexei la Legea privind administrarea și deetatizarea proprietății publice.

Documentul conține lista bunurilor nepasibile de privatizare, întocmită în baza propunerilor autorităților administrației publice centrale și locale. 

În lista bunurilor care nu pot fi privatizate nu se regăsesc însă mai multe întreprinderi și proprietăți strategice ale statului. Este vorba despre întreprinderile „Moldtelecom”, „Gările și stațiile auto”, S.A. „Rețelele Electrice de Distribuție Nord”, precum și pensiunea de la Holercani.

Parlamentul a refuzat să voteze un amendament al deputatului Vadim Fotescu, care prevedea introducerea în anexă a acestor bunuri și proprietăți. Prezent la ședința Parlamentului, șeful Agenției Proprietății Publice, Roman Cojuhari, a precizat că aceste proprietăți „nu trebuiau incluse în această listă”.

„Vreau să menționez că societățile pe care le-ați menționat, conform strategiei de dezvoltare a patrimoniului public, dar și al mecanismului de triere nu se încadrează în acele categorii, în acele criterii care pot fi atribuite acestor societăți de a se regăsi în această listă. Referitor la „Gările și stațiile auto” nu este niciun sens ca astăzi să fie păstrată în această listă, ori gările și stațiile auto nu sunt în gestiunea acestei întreprinderi și nici nu vor mai fi. (…) Referitor la instituțiile publice pe care le propuneți, vreau să menționez că instituțiile publice, prin noțiunea lor, juridic, nu pot fi privatizate. Iar prin faptul că bunul imobil este gestionat de o instituție publică, avem prevedere expresă în lege că dacă ași desfășoară activitatea o instituție publică în acel bun imobil, aceste bun este de domeniu public și nu poate fi privatizat”, a declarat Roman Cojuhari.

În această anexă a fost inclus însă Aeroportul Internațional Chișinău, ceea ce le permite autorităților să ofere în arendă spațiile comerciale din aeroport pentru o perioadă de cinci ani, și nu de trei, cum este acum.

Agenția Proprietății Publice a anunțat anterior că, imediat ce Parlamentul va vota această modificare, va fi relansat concursul pentru darea în arendă a spațiilor comerciale. Anterior, președintele Comisiei parlamentare Economie, Buget și Finanțe, Radu Marian, a încercat să promoveze aceeași modificare printr-un amendament la o lege, însă Curtea Constituțională a constatat că fotul legislativ a acționat neconstituțional.

Proiectul votat joi împarte întreprinderile de stat și societățile comerciale cu capital de stat în cinci categorii: întreprinderi nepasibile privatizării, întreprinderi recomandate pentru reorganizare în altă formă juridică de organizare, întreprinderi pasibile de privatizare după reorganizare, întreprinderi recomandate pentru privatizare imediat și întreprinderi recomandate spre lichidare.

În Anexa respectivă se vor regăsi o serie de întreprinderi și societăți cu cotă de stat, triate de Comisia pentru realizarea procesului de triere a întreprinderilor de stat și a societăților comerciale cu capital de stat.

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Moldova are nevoie de presă liberă și profesionistă?

Sondaj

Meteo