VIDEO Scumpirile se ţin lanţ! După gaze, va creşte tariful energiei termice şi electrice

29 noiembrie 2024, 11:38
Embed:

Scumpirile se ţin lanţ în urma majorării tarifelor la gazele naturale. Astfel, potrivit directorului Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE),Alexei Taran, în perioada următoare urmează să fie majorat şi costul energiei termice, dar şi a energiei electrice, care este produsă de către operatorii din sectorul termoenergetic. Anunţul a fost făcut în cadrul unei conferinţe de presă susţinută azi, 29 noiembrie. Deocamdată, însă, nu se cunoaşte cu cât mai exact va creşte preţul.

" Tarifele la termie urmează. Pentru că combustibilul principal care este utilizat la producerea energiei termice sunt gazele naturale. Aceasta înseamnă că, efectiv, pe lanţ vor fi afectate, vor fi atrase şi întreprinderile din sectorul termoenergetic în vederea efectuării calculului. Totodată, menţionez că în cadrul întreprinderilor termoenergetice pe parcursul anului 2024 au fost acumulat devieri pozitive. Azi noi am aprobat preţul gazelor naturale,  urmează să iniţiem discuţiile cu operatorii din sectorul termoenergetic ca să vedem un grafic de depunere a cererilor ", a anunţat Taran.

Deocamdată, însă, nu se cunoaşte care mai exact va fi majorarea tarifului:

"-Cu cât o să influenţeze şi când nu putem să declarăm la moment. Totodată, ţin să menţionez că legislaţia, în legea cu privire la energia termică nu există prevederi cu privire la urgentare la o decizie a regulatorului. Astfel, că acest proces va dura o anumită perioadă.

-Cam cât?

-Depinde de calculele şi cereri, nu pot să spun exact, dar cel puţin trei, patru săptămâni din momentul depunerii cererilor. Depinde cum ne mişcăm cu calculele", a mai precizat conducerea ANRE.

De asemenea, potrivit ANRE, scumpirea va avea loc şi în cazul energiei electrice:

" Preţul gazelor naturale este transpus la energia electrică produsă de către unităţile termoelenergetice care produc prin cogenerare. Deci, automat, odată cu termia, se va calcula şi preţul energiei electrice produsă de către aceşti operatori. Ponderea lor în totalul energiei electrice din ţară este în jur de 20%, la nivel anual. O să discutăm cu întreprinderile termoenergetice să vedem calculele lor, la ce ajungem acolo şi deja, ulterior vom putea spune cu cât va creşte energia electrică furnizată pentru consumatorii finali", a mai explicat directorul ANRE.

Precizăm că vineri, 29 noiembrie, ANRE a aprobat vineri, noile tarife pentru furnizarea gazelor naturale. Potrivit hotărârii, populația va plăti 15,5 lei pentru metrul cub sau cu aproape 3,4 lei mai mult față de tariful actual de 12,15 lei, fără TVA. Cu tot cu TVA, tariful va ajunge la 16,74 lei pentru metrul cub.

Abonează-te la canalul nsotru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ

Toate tag-urile

Ultima oră

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Moldova are nevoie de presă liberă și profesionistă?

Sondaj

Meteo