Corupție la Interpol: Fostul ministru al Justiției, Vitalie Pîrlog a fost plasat în detenție în Franța

23 iulie 2025, 17:40

Fostul ministru al Justiţiei din Republica Moldova Vitalie Pîrlog, inculpat vineri la Paris sub suspiciunea că ar fi şters deliberat aşa-numite "alerte roşii" care vizau persoane căutate, a fost plasat în detenţie miercuri de un judecător, relatează AFP citând o sursă apropiată de dosar. O sursă judiciară a confirmat această informaţie, precizează agenţia de ştiri franceză, preluată de Agerpres.

Vitalie Pîrlog, născut pe 28 iulie 1974 în Republica Moldova, a venit miercuri dimineaţă la audiere îmbrăcat într-un tricou şi pantaloni negri.

Procurorul financiar a cerut o audiere cu uşile închise, argumentând că, în acest "dosar de corupţie internaţională", există "numeroşi martori de audiat în numeroase ţări", "un risc de presiune sau chiar de corupţie" asupra acestor martori, în timp ce "unul dintre cei doi incriminaţi în dosar nu a fost audiat". Judecătorul a acceptat solicitarea, scrie Hotnews.

Precizăm că Vitalie Pîrlog, care a fost în trecut preşedinte al Comisiei Interpol care verifica alertele roşii, a fost reţinut pe 15 iunie în Emiratele Arabe Unite în baza unui mandat internaţional de arestare emis de Franţa la sfârşitul lui ianuarie 2025.

Apoi fostul ministru a fost extrădat vineri la Paris şi inculpat pentru escrocherie în grup organizat, folosirea un document administrativ fals pentru a asigura impunitatea autorului unei infracţiuni, trafic de influenţă pasiv al unui agent public străin, corupţie activă în grup organizat a unui agent public străin şi sustragerea unui infractor de la arestare şi căutări.

Avocaţii fostului ministru nu au dorit să comenteze plasarea în detenţie. Vineri, unul dintre ei, Emmanuel Marsigny, a declarat pentru AFP că Vitalie Pîrlog nu a fost "cu siguranţă cineva care a vrut să scape justiţiei, ci dimpotrivă".

Vitalie Pîrlog este suspectat că a ajutat suspecţi să obţină statutul de solicitant de azil în Republica Moldova pentru a beneficia de suspendarea alertelor roşii care îi vizau, potrivit unei surse apropiate de dosar.

Primele elemente ale investigaţiilor efectuate de Biroul central anticorupţie francez au arătat că "un grup de persoane de diferite naţionalităţi era suspectat că a pus la cale o schemă de corupţie pentru a permite fugarilor să blocheze şi să şteargă alertele roşii care îi vizau, plătind mite unor agenţi publici, în special în Moldova", a relatat procurorul naţional financiar într-un comunicat privind această afacere, din iunie 2024.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ 

Toate tag-urile

Ultima oră

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Ești mulțumit de valoarea compensației la căldură?

Sondaj

Meteo