Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins ieri, 16 decembrie, cererea de revizuire depusă de către fostul premier, liderul PLDM, Vladimir Filat. Potrivit instanței, revizuirea pe o hotărâre a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CtEDO) a fost respinsă deoarece "regula restabilirii situației anterioare încălcării nu este absolută, iar aplicarea acesteia trebuie realizată în măsura în care acest lucru este posibil, când remedierea încălcării constatate nu reprezintă o sarcină excesivă în raport cu celelalte interese concurente". Cu toate acestea, unul dintre magistraţii care fac parte din completul de judecători care a aprobat decizia, Ghenadie Eremciuc a avut o opinie separată.
Mai exact, în opinia sa separată, Eremciuc a precizat că principiul publicității procesului, garantat de Constituția Republicii Moldova și de Convenția Europeană a Drepturilor Omului, a fost grav încălcat, ceea ce ar fi trebuit să ducă la anularea sentinței și la rejudecarea cazului:
" Exprim dezacordul cu soluția adoptată de către Completul de judecată al Curții Supreme de Justiție în prezenta cauza penală, deoarece nu am susținut soluția adoptată și consider, că urma a fi adoptată o decizie conform art.462 alin.(1) lit. b) și alin.(4) Cod de procedură penală, de admitere a cererii de revizuire (cu completările ulterioare) declarată de către condamnatul Vladimir Filat împreună cu avocații acestuia, Osoianu Tudor și Berliba Viorel, cu casarea totală a deciziilor Colegiului penal al Curții Supreme de Justiție din 25 februarie 2021, 12 decembrie 2017 și 22 februarie 2017, precum și decizia Colegiului penal al Curții de Apel Chișinău din 11 noiembrie 2016 și dispune reluarea examinării cauzei penale nr.1rh-2/2023 privindu-l pe Filat Vladimir Vasile de către Curtea de Apel Chișinău, în alt complet de judecată, din următoarele considerente: Prin publicitate se înțelege desfășurarea judecății în prezența și sub controlul opiniei publice. Ea presupune dreptul de a relata cele întâmplate, în cursul cercetării judecătorești, în timpul dezbaterilor – de a difuza informații în presă, la radio, televiziune sau prin alte mijloace publice. Cerința publicității ședinței este îndeplinită, din momentul ce accesul publicului în sala de ședință este liber, chiar dacă în timpul judecății nu s-a aflat nici o persoană străină de cele chemate în cauză", este menţionat în opinia separată a judecătorului Eremciuc.
Vlad Filat, preşedintele PLDM a fost condamnat anterior la nouă ani de închisoare, dintre care a ispășit doar patru. Politicianul a depus cererea de revizuire la CSJ în baza unei hotărâri CtEDO care a constatat violarea drepturilor fostului premier.
Tot ieri, după anunţarea deciziei, Filat a declarat că va prezenta public "dosarul Filat", motivele și persoanele care nu doresc reexaminarea dosarului meu într-un proces public și aflarea adevărului.
CITEŞTE ŞI: CSJ a respins cererea de revizuire a deciziilor în dosarul lui Vlad Filat
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ