Ilie Bolojan va fi președintele interimar al României, după demisia lui Klaus Iohannis

10 februarie 2025, 15:54

Președintele Klaus Iohannis și-a anunțat demisia, luni, 10 februarie, din funcția de președinte al României. În aceste condiții, conform Constituției, președenția interminară va fi asigurată, în ordine, de către președintele Senatului ori de cel am Camerei Deputaților.

Potrivit Constituției României, dacă funcția președintelui rămâne vacantă, în caz de demisie, de demitere din funcție, de imposibilitate definitivă a exercitării atribuțiilor ori de deces, interimatul se asigură, în ordine, de președintele Senatului ori, dacă acesta refuză, de președintele Camerei Deputaților, scrie Digi24.ro 

Ilie Bolojan, președinte interimar al României

În prezent, în România, președintele Senatului este Ilie Bolojan. Acesta poate deveni președinte intermiar al României până la alegerea noului președinte al țării. Dacă va prelua interimatului funcției de președinte al României, Ilie Bolojan va trebui să demisioneze din fruntea Senatului, dar și din fruntea PNL.

Președintele Camerei Deputaților este Ciprian Șerban

"Curtea Constituţională trebuie să constate vacanţa funcţiei şi să trimisă o scrisoare la Guvern şi la Parlament pentru a se stabili cine îndeplineşte funcţia de preşedinte interimar. Constituţia spune că funcţia aceasta poate fi îndeplinită de către preşedintele Senatului sau preşedintele Camerei Deputaţilor, dar nu este o ordine obligatorie. Dacă preşedintele Senatului refuză, poate să fie preşedintele Camerei Deputaţilor", a declarat Augustin Zegrean pentru AGERPRES.

 Atribuțiile președintelui interimar, conform Constituției

"Din 12 (n.r. - februarie) postul se declară vacant şi intrăm în situaţia de interimat. Preşedintele interimar poate să facă cam tot ce face preşedintele. Sunt două, trei atribuţii pe care nu le poate îndeplini: nu poate dizolva Parlamentul şi nu poate trimite mesaje Parlamentului. Constituţia spune că în această situaţie din acea zi (depunerea demisiei - n.r.) încep să curgă trei luni în care Guvernul este obligat să organizez alegeri prezidenţiale. Dar cum este deja stabilită data alegerilor prezidenţiale şi pică în aceste trei luni, cred că suntem în situaţia normală", a precizat fostul preşedinte al CCR.

Alegerile prezidențiale în România au fost stabilite pentru 4 mai 2025, primul tur, și 18 mai, al doilea tur.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ 

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Ești mulțumit de valoarea compensației la căldură?

Sondaj

Meteo