Peste 32 de mii de tone de zahăr din sfecla de zahăr din recolta 2023 rămân în depozitele a două companii producătoare de zahăr din Republica Moldova. Despre aceasta se menționează în ediția de astăzi a revistei economice „Logos-Press”.
Potrivit publicației, în acest an, producătorii moldoveni de zahăr vor putea produce circa 25-30 mii tone de zahăr, ceea ce permite să se vorbească despre o resursă comercializabilă de circa 60 mii tone de zahăr.
„Conform estimărilor experților, în ultimii opt-zece ani, cererea anuală de zahăr a Moldovei a fost de circa 75-80 mii tone. În anul de comercializare 2024, potrivit companiilor producătoare de zahăr din Moldova, capacitatea pieței moldovenești va fi redusă la 65-70 mii tone. Probabil, aceasta va fi umplută în detrimentul zahărului autohton cu aproximativ 85-90%”, scrie publicația, menționând că, având în vedere seceta și scăderea recoltei de sfeclă de zahăr, acest lucru nu este rău din punctul de vedere al asigurării unui nivel critic suficient de securitate alimentară.
Publicația spune că posibilul import de zahăr în cuantumul cotei preferențiale disponibile pentru importul acestuia în 2025 din Uniunea Europeană în cantitate de 14,5 mii tone.
„Putem prognoza importuri de zahăr din Ucraina, unde producția sa în 2024, în ciuda secetei, va depăși nevoile pieței interne. (...) Resursa de export a zahărului ucrainean în următorul an de comercializare poate ajunge la 350-500 de mii de tone”, scrie ziarul, considerând că o parte semnificativă a zahărului ucrainean va merge către țările europene, inclusiv Moldova.
Până acum, o companie producătoare de zahăr a fost principalul importator de zahăr în Moldova.
„Având posibilități financiare, aceasta a fost prima în coada solicitanților de a importa zahăr din UE (cota favorabilă a UE este aleasă pe principiul „primul venit, primul servit”). Prin urmare, atât zahărul moldovenesc, cât și cel importat erau adesea comercializate de aceiași jucători din țară”, notează publicația, care atrage atenția asupra faptului că acum echilibrul s-a schimbat, pe piața moldovenească a apărut un comerciant care este capabil să provoace o nouă rundă de concurență.