Péter Szijjártó, declarații dure la Chișinău: Trebuie să punem capăt fățărniciei de la Bruxelles

06 septembrie 2024, 11:22

Ungaria este un partener strategic pentru Republica Moldova și ne-am convins de asta pe parcursul ultimilor ani. Declarația a fost făcută de către ministrul Afacerilor Externe, Mihail Popșoi, într-o conferință de presă pe care a susținut-o alături de ministrul maghiar al Afacerilor Externe, Péter Szijjártó.

La rândul său, oficialul maghiar a dat asigurări că țara sa va sprijini Republica Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană, însă a avertizat că nu este convins că Bruxellesul își dorește acest lucru.

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihail Popșoi, a menționat că Ungaria a fost mereu un aliat de nădejde pentru țara noastră.

„Toate deciziile care vor viza Moldova vor fi susținute și promovate. Ne-am convins de deschiderea domnului ministru și, în acele luni cât durează președinția Ungariei a Uniunii Europene, vom consolida ascensiunea Republicii Moldova pe făgașul integrării și suntem siguri de sprijinul Ungariei în cadrul acestui parcurs”, a declarat Popșoi.

La rândul său, șeful diplomației de la Budapesta a decis să ridice cortina și a dezvăluit ce se întâmplă în spatele procesului de negocieri.

„Nu vreau să vă stric dispoziția, dar sarcina noastră importantă este să punem capăt fățărniciei care a apărut la Bruxelles referitor la extinderea UE. De fapt, majoritatea țărilor vorbesc despre cât de mult susțin extinderea. Eu sunt acolo și, atunci când nu este prezentă presa, ci doar noi, cei 27 de membri, miniștrii vorbesc mai degrabă împotriva extinderii, decât pentru. Ei nu spun direct că nu, ci spun ce fel de îmbunătățiri urmează. Unii spun că trebuie să ne concentrăm mai mult pe calitate, nu pe cantitate, iar asta e o metodă birocratică bună, care îți permite să nu faci nimic, sub pretextul așteptării calității”, a explicat Péter Szijjártó.

El a mai spus că țara sa militează pentru o abordare individuală în cazul Republicii Moldova și Ucrainei, atunci când vine vorba de integrarea în UE.

„Niciodată nu vom fi de acord ca procesul de aderare la UE a unei țări să fie influențat de o altă ţară, pentru că, dacă am proceda așa, cei cu performanță mai slabă sau care se mișcă mai lent i-ar ține pe loc pe candidații care sunt mai rapizi în acest proces și nimeni nu vrea acest lucru”, a subliniat șeful diplomației de la Budapesta.

El a mai spus că țara sa are mari pretenții față de autoritățile de la Kiev, despre care a spus că „încalcă brutal drepturile comunității maghiare”.

„În ultimii ani, în Ucraina au fost aprobate multe decizii, care au luat din drepturile comunității maghiare, inclusiv i-a privat de accesul la studierea în limba maternă. Ucraina merge în sensul opus principiilor UE de asigurare a drepturilor minorităților. Dacă vrea să se integreze, de ce cum pune două țări - Ungaria și Slovacia - în fața unor provocări energetice majore?”, a întrebat Szijjártó.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Moldova are nevoie de presă liberă și profesionistă?

Sondaj

Meteo