Vicepremierul Vladimir Bolea a discutat cu furnizorii agricoli despre impactul secetei și necesitatea unei legi speciale pentru sprijinirea fermierilor afectați

18 septembrie 2024, 18:10
minagr

Vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, a avut astăzi o întâlnire cu furnizorii și distribuitorii de inputuri agricole pentru a discuta impactul secetei severe din 2024 și necesitatea legii speciale pentru sprijinirea fermierilor afectați. 

În cadrul discuțiilor, Vladimir Bolea a subliniat importanța dialogului deschis între furnizori și fermieri, îndemnând ambele părți să se așeze la masa discuțiilor și să identifice, împreună, soluții pentru a depăși criza actuală.

Vicepremierul a explicat că legea propusă este destinată sprijinirii fermierilor care au culturi afectate în proporție de cel puțin 60%, iar suprafața totală afectată este de minimum 50%. În acest context, Vladimir Bolea a insistat ca furnizorii să colaboreze activ cu fermierii, propunând soluții sustenabile fermierilor.

Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, furnizorii s-au arătat îngrijorați de faptul că, dacă va fi majorat răgazul de renegociere a contractelor cu creditorii și amânarea plăților până la 12 luni, acestea ar putea intra în incapacitatea de a procura inputuri și semințe de la furnizorii străini pentru a asigura producătorii agricoli cu semințe și inputuri, ceea ce ar putea crea un deficit pe piață și ar afecta activitatea fermierilor.

Vladimir Bolea a subliniat că interesele tuturor părților sunt comune și soluțiile trebuie găsite împreună, având în vedere importanța furnizorilor de inputuri în lanțul de producție. El i-a încurajat să ofere mai multă consultanță fermierilor până la crearea camerelor agricole și a subliniat că odată cu implementarea Fondului Mutual, anumite probleme legate de asigurarea terenurilor agricole ar putea fi soluționate eficient.

Parlamentul a aprobat săptămâna trecută proiectul legii speciale destinat sprijinirii fermierilor afectați de seceta severă din anul 2024. Conform acestei legi, fermierii vor beneficia de prelungirea sau renegocierea obligațiilor de plată pentru datoriile acumulate, inclusiv ratele de capital, dobânzile și penalitățile. Aceste modificări se vor efectua prin acorduri adiționale la contractele existente.

 

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Moldova are nevoie de presă liberă și profesionistă?

Sondaj

Meteo